Jamie Oliver inspiruje miliony osób na całym świecie, działający czynnie na rzecz zdrowego żywienia, prowadzący krucjatę przeciwko karmieniu dzieci jedzeniem typu fast food, uwielbiający kuchnię świeżą i ekologiczną. Wybitny szef kuchni, właściciel kilku restauracji, gospodarz wielu programów telewizyjnych, autor książek kucharskich. Nade wszystko zaś niezwykły kucharz, który energią i prostotą zaraża wszystkich dookoła. Oto Jamie Oliver, gwiazda brytyjskiej kuchni, który od wielu lat zachwyca świat niebanalnymi przepisami na udane dania.
Spis Treści:
Początki Jamiego Olivera
Pierwsze kroki
Gwałtowne przyspieszenie kariery
Sukcesy i nowe projekty
Kulinarne podróże Jamiego Olivera
Nowa sieć restauracji
Programy telewizyjne Jamiego Olivera
Książki Jamiego Olivera
Prywatne życie Jamiego
Produkty spożywcze Jamiego Oliviera
Początki Jamiego Olivera
Jamie Oliver urodził się w 27 maja 1975 roku w Essex. Już od najmłodszych lat miał dużo styczności z kuchnią, gdyż jego rodzice, ojciec Trevor i matka Sally, prowadzili pub i restaurację The Cricketers. To tam po raz pierwszy stanął w profesjonalnej kuchni i postanowił, że zostanie kucharzem. Dalsza kariera szkolna nie przeszkodziła mu w realizacji początkowych założeń. Ukończył Newport Free Grammar School oraz Westminster Kingsway College. Następnie rozwijał się w kierunkach ekonomicznych, między innymi dzięki programowi City & Guilds. Po zakończeniu edukacji poświęcił się pracy kulinarnej.
Pierwsze kroki
Zanim Jamie Oliver stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy świata, musiał przejść długą drogę. Zaczęła się ona w restauracji Neal Street Antonio Carluccio. To tam Oliver został przyjęty do pracy na stanowisko cukiernika. To właśnie tam jednak zdobywał pierwsze szlify w przygotowywaniu dań kuchni włoskiej pod okiem swojego mentora, wieloletniego przyjaciela Gennaro Contaldo, którego wiele lat później zatrudni, aby rozkręcić sieć restauracji Jamie’s italian. Po pracy w Neal Street Oliver przeszedł do The River Café w Fulham. Była to jego pierwsza praca w charakterze sous-chefa.
Gwałtowne przyspieszenie kariery
Pracując w The River Café Oliver wziął udział w programie stacji BBC – Christmas at the River Café. W ten sposób został zauważony przez producentów najpopularniejszej stacji telewizyjnej w Wielkiej Brytanii, a dwa lata później był już coraz bardziej popularnym gospodarzem programu Nagi szef. W 1999 roku wydał również swoją pierwszą książkę, która z miejsca stała się bestsellerem tak dużym, że sam premier Wielkiej Brytanii, Tony Blair, zaprosił Olivera, by ten przygotował mu lunch. Po kilku latach sukcesów przeniósł się do stacji Channel 4, aby tam prowadzić programy dokumentalne o gotowaniu. W tym samym czasie założył swoją pierwszą restaurację – Fifteen w Londynie.
Sukcesy i nowe projekty
Początek nowego stulecia to seria sukcesów Jamiego Olivera. Jego rosnącą popularność dostrzeżono na najwyższym szczeblu, gdyż w roku 2003 został uhonorowany Orderem Imperium Brytyjskiego. W ślad za sukcesami Jamie zaczął rozwijać działalność wskazującą na złe żywienie dzieci i niewłaściwe sposoby produkcji żywności. Jego kampania, zapoczątkowana w 2005 roku, aby zaprzestać karmić dzieci w wieku szkolnym jedzeniem typu fast food okazała się być sukcesem. W tym samym czasie Jamie otrzymał nagrodę najbardziej wpływowej osoby na politykę danego kraju.
Kulinarne podróże Jamiego Olivera
Już w 2003 roku rozpoczął, wciąż na kanale Channel 4, cykl programów poświęconych nauce właściwego żywienia. Odwiedzał różne zakątki świata i uczył, Holendrów, Anglików i Amerykan jak powinni się poprawnie odżywiać. Wskazywał błędy, występował przeciwko restauracją typu fast food, uczył, jak wykorzystywać dobre produkty w dobrych celach. Dzięki temu świadomość ludzi, dotycząca tego w jaki sposób powinno się odżywiać, ale także tego jak na co dzień przygotowuje się jedzenie znacząco wzrosła. Jego przepisy biły rekordy popularności, a kolejne książki gościły na szczycie listy bestsellerów oraz w niezliczonej ilości domów.
Nowa sieć restauracji
W 2008 roku postanowił otworzyć sieć restauracji, które byłyby umiejscowione przy wielkich ulicach miast na całym świecie. Na Jamie’s italian w szczytowym momencie składało się aż 42 restauracji rozsianych po całym świecie. Z czasem marka rozwinęła się do tego stopnia, że Jamie Oliver przekształcił ją we franczyzę, po czym zaczęła przynosić straty. Mając to na uwadze, w 2016 roku Oliver pozbył się wszystkich udziałów w tym projekcie.
Programy telewizyjne Jamiego Olivera
Przez wiele lat działalności Jamie Oliver prowadził niezwykłą ilość programów telewizyjnych o gotowaniu, jedzeniu i żywieniu. Najbardziej popularne, które za sprawą telewizji kuchnia+ przywędrowały również do Polski, były Nagi Szef (1998–2001), Jamie w szkolnej stołówce (2005), Jamie w Domu (2007), Jamie Oliver: Jak jeść i przeżyć (2008), Ministerstwo żywności Jamiego Olivera (2008), Jamie przemierza Amerykę (2009), 30 minut Jamiego (2010), 15 minut Jamiego (2013), Gotuj sprytnie jak Jamie (2014). Jego kuchnia to przede wszystkim połączenie angielskich, tradycyjnych smaków, jak choćby zamiłowanie do jagnięciny z nowoczesnością oraz świeżością i ekologią. To niebanalne łączenie smaków, a przy tym prosty sposób ich przyrządzania. Wykwintna prostota – oto jak najprościej scharakteryzować Jamiego Olivera.
Jamie Oliver Książki
Wśród wielu aktywności tego kucharza, znajdziemy także liczne książki. Oto lista najważniejszych tytułów, które ukazały się na polskim rynku:
- The Naked Chef, (pol. Oliver w kuchni, 2004);
- Happy Days with the Naked Chef, (pol. Lubię gotować, 2005);
- Jamie’s Dinners, (pol. Moje obiady, 2007);
- Jamie’s Italy, (pol. Włoska wyprawa Jamiego, 2007);
- Cook with Jamie: My Guide to Making You a Better Cook, (pol. Gotuj z Oliverem: przewodnik, dzięki któremu zostaniesz lepszym kucharzem, 2008);
- Jamie at Home: Cook Your Way to the Good Life, (pol. Jamie Oliver w domu: przez gotowanie do lepszego życia, 2009).
- Cook clever mit Jamie (pol. Gotuj sprytnie jak Jamie 2014) kupisz tutaj
Prywatne życie Jamiego
Jamie Oliver wielokrotnie gościł kamery w jego prywatnym domu. Organizował tam wspólne gotowaniem, m.in. z dziećmi. W 2000 roku poślubił Juliette Norton. Para doczekała się pięciorga dzieci. Najstarsza córka, Poppy Honey Rosie, urodziła się w Marcu 2002 roku. Następnie pojawili się także Daisy Boo Pamela (2003), Petal Blossom Rainbow (2009), Buddy Bear Maurice (2010) oraz River Rocket Blue Dallas (2016). Wspólnie mieszkają w okolicach pochodzenia Jamiego w Essex. Jako telewizyjny celebryta, Jamie Oliver był wielokrotnie gościem programów typu talk show. Dzięki temu wiemy między innymi, że cierpi na dysleksję, a pierwszą książkę przeczytał dopiero w wieku 38 lat. Była to jedna z książek z serii Igrzyska śmierci Suzanne Collins. W ostatnich latach Jamie Oliver znacząco schudł; zmniejszył także częstotliwość występowania w telewizji.
Jamie Oliver jest wielokrotnie nagradzanym kucharzem, propagatorem zdrowego żywienia oraz autorem kilkudziesięciu pozycji książkowych odnoszących się do różnych kuchni świata. Jego zainteresowania to przede wszystkim kuchnia angielska, jej palestyńskie i indyjskie wpływy z czasów kolonialnych, ale także kuchnia śródziemnomorska, zwłaszcza, kuchnia włoska. Jego potrawy są zawsze doskonałe pod względem smaku i wyglądu. Zwraca uwagę na kolory, który przyozdabiają talerz w myśl zasady, że jedzenie jemy także oczami. Dzięki niemu klasyczna, brytyjska kuchnia otrzymała nowe opakowanie i stała się bardziej popularna na całym świecie. Z drugiej jednak strony Jamie Oliver to także entuzjasta łączenia smaków. To człowiek o dużej wyobraźni, którą widać na talerzu. Jego przepisy zawsze zaskakują, są czymś niezwykłym, mimo, że bardzo często nie składają się z wyszukanych produktów. Być może to właśnie ta umiejętność łączenia prostoty i wyjątkowego smaku przyniosła mu tak wielką popularność.
Produkty Jamie Olivier
Pesto
Unikalna gama pesto Jamiego składa się z nowych i ekscytujących smaków, od ostrego chili i czosnku po wielokrotnie nagradzany orzech i czerwony pieprz. Wszystkie są wytwarzane według własnej receptury Jamie i produkowane w Ligurii we Włoszech przy użyciu wyłącznie najlepszych składników, takich jak bezglutenowy ser Grana Padano , włoskie orzeszki piniowe i lokalnie uprawiana bazylia.
Pesto Jamie Oliviera zamówisz Tutaj
Sosy do makaronów
Sosy do makaronu Jamie są idealne do szybkiego i prostego przygotowywania posiłków i oferują szeroki wybór pysznych smaków. Każdy z przepisów został zaprojektowany przez Jamiego i wyprodukowany we Włoszech z najwyższej jakości składników regionalnych. Chili, obfite kawałki bakłażana, delikatne smaki bazylii i mocne smaki oliwy to naprawdę coś dla każdego!
Sosy do makaronów Jamiego zamówisz Tutaj
Makarony
Makarony wytwarzane są przez specjalnie wyselekcjonowanego producenta na Sardynii we Włoszech, znanego również jako jednego z najlepszych przemysłów młynarskich we Włoszech; z wykorzystaniem jajek z chowu wolno-wybiegowego.
Makarony Jamiego dostępne Tutaj
Przetwory warzywne
Jamie oferuje prawdziwy smak Morza Śródziemnego. Spróbuj suszonych na słońcu pomidorów wrzuconych do makaronu, karczochowe serca zmieszane w kremowe risotto lub grillowane papryki rozrzucone na domowej pizzy. Te oliwki są cudowne same lub na mieszanym talerzu antipasti.
• Antipasti wykonane w Vinci we Włoszech (słynne miejsce urodzenia Leonardo da Vinci)
• Zielone oliwki pochodzą z greckiego miasta Chalkidiki
• Czarne oliwki pochodzą z Kalamaty w Grecji, słynącej z oliwek
Brak komentarzy