Osoby preferujące intensywny tryb życia – wprost nie wyobrażają sobie poranka bez swojej ulubionej, gorącej kawy. Ten cudowny napar delikatnie wprowadza w rytm dnia, działając dużo skuteczniej niż tradycyjny budzik. Nie dziwi zatem fakt, że na świecie wypijane są miliony filiżanek kawy, bez względu na porę dnia i nocy. Niestety spożywając ją w nadmiernych ilościach – można narazić się na pewne skutki uboczne. Dlatego coraz większą popularnością cieszy się kawa bezkofeinowa.
Sławny pomysłodawca
Idea kawy bezkofeinowej zrodziła się już w XIX w., za sprawą poety J.W. Goethego. Artysta wypijał duże ilości kawy, przez co cierpiał na bezsenność. Nie mogąc jednak rozstać się ze swoim ulubionym napojem – zaprosił zaprzyjaźnionego chemika, Friedricha Runge – do zbadania składu kawy. Kiedy naukowiec znalazł przyczynę dolegliwości Goethego, postanowił oddzielić kofeinę od samego napoju.
Przemysłową produkcją kawy bezkofeinowej, zapoczątkował Ludwig Roselius. W procesie izolacji kofeiny wykorzystał on jednak rozpuszczalnik w postaci benzenu. Z tego powodu wytwarzana przez niego kawa bezkofeinowa była silnie toksyczna.
Co zawiera kawa bezkofeinowa?
Kawę bezkofeinową otrzymuje się z tradycyjnych ziaren kawy. Jej nowoczesna produkcja odbywa się obecnie z wykorzystaniem w pełni bezpiecznych substancji. Najpopularniejsze metody, stosowane do pozbycia się kofeiny z kawy– to technika wodna, gazowa oraz chemiczna.
Co ciekawe – choć kawa ta nazywana jest bezkofeinową, nie jest całkowicie pozbawiona tego składnika. Tradycyjna filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera pomiędzy 1 a 5 mg kofeiny. Są to zatem śladowe ilości, w porównaniu z jej zawartością w innych popularnych napojach. Dla przykładu:
- czekolada do picia: 2-7 mg/ 150 ml,
- zielona herbata: 30-40 mg/ 200 ml,
- czarna herbata: 50-60 mg/ 200 ml,
- kawa rozpuszczalna: 50-80 mg/ 200 ml,
- napój energetyczny: 80-120 mg/ 330 ml,
- czarna kawa: 70-140 mg/200 ml.
Uwzględniając zatem fakt, że zaledwie 5 filiżanek mocnej kawy bezkofeinowej może dostarczyć tyle kofeiny, co zwykła kawa – należy kontrolować jej dzienne spożycie.
Jaki jest wpływ kawy bezkofeinowej na zdrowie?
Z pewnością nie ma ona tak silnego wpływu na koncentrację czy pobudzenie, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnej kawy. Mimo to nadal wypłukuje znaczne ilości wody z organizmu, wraz z ważnymi minerałami.
Zrównoważone spożycie kawy bezkofeinowej jest w szczególności zalecane osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, chorobami serca czy zaburzeniami metabolizmu.
Co ważne, kawa bezkofeinowa jest szczególnie polecana kobietom w ciąży i osobom z nadciśnieniem, którym trudno się rozstać ze swoim ulubionym naparem. Kawa ta zawiera w sobie przeciwutleniacze, spowalniające proces starzenia się komórek. Jest także bogatym źródłem substancji odżywczych, takich jak potas czy witamina D3. Picie kawy bez kofeiny wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2.
Jak smakuje kawa bezkofeinowa?
Na wyrazistość smaku tego rodzaju kawy ma wpływ nie tylko rodzaj ziaren, użytych do jej produkcji, ale również metoda dekofeinizacji. Zarówno rozległe badania jak i doświadczenia samych konsumentów pokazują, że smak kawy bezkofeinowej jest bardzo podobny lub niemal identyczny, jak w przypadku tradycyjnej kawy. Ma to ogromne znaczenie dla osób, które doceniają walory smakowe kawy, jednak ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na jak klasyczną odsłonę.
Dodatkowym walorem bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej jest duży wybór dostępnych smaków, którymi wzbogacono jej charakterystyczny, intensywny smak. Entuzjastów słodkich przyjemności z pewnością zainteresuje smak czekoladowo-karmelowy czy kokosowy. Zwolennicy bakalii mogą skosztować kawy bezkofeinowej o smaku orzecha laskowego. Dla pasjonatów delikatności polecana jest zaś kawa o smaku waniliowym. Natomiast z myślą o klasycznych gustach – powstała rozpuszczalna kawa bezkofeinowa rodem z brazylijskich plantacji ziaren kawowca.
Gdzie znaleźć najlepszą kawę bezkofeinową?
Kawa bezkofeinowa może występować pod rozmaitymi postaciami: mielonej, ziarnistej bądź rozpuszczalnej. Przy czym ostatnia z nich cieszy się największą popularnością, ze względu na prosty sposób jej przygotowania. Obecnie większość sklepów z kawą ma w swojej ofercie do 30% produktów bezkofeinowych. Świadczy to o silnym trendzie na tego rodzaju produkty. Kawa ta doskonale sprawdza się bowiem u osób, które cenią sobie wyjątkowy smak i chcą się nim cieszyć o każdej porze.
Najlepszym miejscem, w którym można kupić kawę bezkofeinową – są sklepy internetowe. Zapewniają one konkurencyjne ceny oraz bogaty wybór produktów. Cena kawy bezkofeinowej zależy w dużej mierze od jej rodzaju oraz pojemności samego opakowania.
Każda z kaw, oferowanych w delikatesach AMUS – to 100% Arabica, otrzymywana z najwyższej jakości ziaren brazylijskich. Zawierają one jedynie 3% kofeiny, dzięki nowoczesnemu i w pełni bezpiecznemu procesowi liofilizacji.
Warto zatem wybrać swój ulubiony smak i cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy bezkofeinowej już dziś.
Brak komentarzy