Herbata Earl Grey należy do jednej z najpopularniejszych odmian tego aromatycznego naparu. Jednak nie każdy smakosz zdaje sobie sprawę, że zawiera ona w sobie dodatek bergamotki. Nie jest to jednak kwiat, jak mogłaby na to wskazywać jego nazwa. To wyśmienity cytrus, który doskonale podkreśla wyjątkowość tej intensywnej w smaku herbaty.
Herbata Earl Grey - Poznaj jej historię
Opowieść, związana bezpośrednio z pomysłem na nazwę herbaty Earl Grey wykracza poza tradycyjny sposób nazewnictwa, charakterystyczny dla herbat. Większość z nich została nazwana od regionu swojej uprawy, niepowtarzalnego składu lub kolory, jaki daje po zaparzeniu. Nie miało to jednak miejsca w przypadku herbaty Earl Grey. Co ciekawe, jej nazwa może (mylnie) sugerować brytyjskie korzenie tego naparu, podczas gdy w rzeczywistości jest ona produkowana W Chinach, Indiach oraz na Sri Lance.
Nazwa Earl Grey pochodzi od osoby Charlesa Greya, drugiego Hrabiego Grey (Second Earl Grey), Który pełnił funkcję premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830- 1834. W jaki jednak sposób ten polityk mógł mieć wpływ na nazwę herbaty? Otóż jedna z wersji tej historii przyjmuje, że czarna herbata wzbogacona olejkami z bergamotki była prezentem dla ówczesnego premiera. Jeden z jego bliskich współpracowników rzekomo uratował tonącego syna chińskiego urzędnika. Ten w ramach podziękowania podarował hrabiemu upominek, w postaci tej właśnie herbaty.
Co ciekawe, hrabia Grey nigdy nie gościł w Chinach, stąd wątpliwym wydaje się jego spotkanie ze wspomniany urzędnikiem. Bardziej prawdopodobna wydaje się inna historia, opisująca nadanie nazwy herbacie Earl Grey. Nawiązuje do niej wiele znanych herbaciarni, w tym londyńska The Jacksons Of Picadilly. Z godnie z nią hrabia Grey miał przekazać im chińską recepturę wyśmienitej herbaty. Za sprawą londyńskich sprzedawców zyskała ona popularność w całej Europie, stając się symbolem Wielkiej Brytanii
Unikalne połączenie
Earl Grey to pierwsza na świecie herbata aromatyzowana, którą można znaleźć w ofercie najbardziej uznanych producentów herbaty na świecie. W delikatesach Amus zaufaliśmy marce Whittard Chelsea, która zachwyca swoją jakością, niezmiennie już od 1886 r. Posiada ona w swojej kolekcji również herbatę o nazwie Earl Gray Whittard no. 33. Z oznaczeniem tym również wiąże się pewna wyjątkowa historia, ponieważ właśnie w 1833 r. zniesiono niewolnictwo w Wielkiej Brytanii.
Dostępna w naszym sklepie mieszanka to połączenie chińskich i cejlońskich szczepów herbaty. Drugi składnik Earl Grey Whittard no. 33 to cytrusowy dodatek bergamotki. Jednak wyjątkowość herbaty stworzonej przez markę Whittard polega na wzbogaceniu aromatu o delikatne, chabrowe płatki. Dzięki nim napar doskonale się prezentuje już podczas zaparzania, a jego odświeżający smak doskonale podkreśla wszelkiego rodzaju desery.
Earl Grey - postaw na różnorodność
Herbata Earl Grey Whittard no. 33 jest ceniona nie tylko za jej niepowtarzalny smak i intensywny aromat. Podbija ona serca nawet najbardziej wytrawnych smakoszy – dzięki wielu dostępnym wariantom. W ofercie naszego sklepu można ją znaleźć w postaci liściastej kompozycji zapakowanej w puszki lub papierowe saszetki, bądź w wygodnej formie saszetek.
Dlaczego warto pić herbatę Earl Grey?
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ułatwiając trawienie pokarmu
- obniża też ciśnienie krwi i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie
- zapobiega próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł
- korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie, bo znajdujący się w niej olejek z bergamoty ma właściwości uspokajające
Earl Grey to zatem więcej, niż tylko ciekawy smak. Jej zdrowotne właściwości są szczególnie odczuwalne przy regularnym, codziennym spożyciu.
Napar, powstający po przygotowaniu herbaty Earl Grey Whittard no. 33 jest przejrzysty, klarowny, a jego barwa wpada nieco w ciepłe, bursztynwe tony kolorystyczne. W smaku herbata jest słodka, gładka, z przyjemną, nutą bergamoty i słodyczą chabrów. Herbaciany susz można parzyć kilkukrotnie, a zalecana przez nas ilość to 3 ekstrakcje. Należy pamiętać, aby stopniowo wydłużać czas kolejnych parzeń, zachowując optymalny czas od 3 do 5 minut. Rekomendowania temperatura parzenia to 100°C.
Brak komentarzy