Upalne dni – dopiero przed nami. Dlatego lepiej zawczasu wprowadzić kilka nowości do swojego katalogu napojów chłodzących. Chociażby z tego powodu, że kawa mrożona może być nie tylko pobudzającym, ale też lekkim napojem. Rozsmakują się w niej nie tylko miłośnicy kofeiny, ale też fani delikatnych deserów. Poznaj nasze propozycje, które zachwycą Cię smakiem – bez zbędnych kalorii.
Co jest potrzebne do przygotowania kawy mrożonej?
Wszystko, co jest niezbędne do zrobienia pysznej, orzeźwiającej mrożonej kawy – z pewnością masz już w swoim domu. Potrzebna będzie Ci jedynie kawa, woda (lub mleko) oraz kostki lodu. Już dzięki tym kilku prosty składnikom, przygotujesz smaczny i lekki napój. Wszelkie inne dodatki stanowią jedynie uszlachetnienie, bez którego zawsze można się obyć. Postawą jest więc Twoja ulubiona kawa rozpuszczalna, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Idealnie sprawdzi się tutaj wariant, który możesz znaleźć w delikatesach Amus, czyli Italian Roast Instant. Jest ona zaskakująco intensywną interpretacją klasycznego, włoskiego espresso. Dlatego będzie świetną kanwą dla kawy mrożonej w wersji light.
Jak zrobić kawę mrożoną?
Przygotowanie kawy mrożonej, określanej często mianem frappe – zacznij od zalania kawy rozpuszczalnej niewielką ilością wrzątku. Następnie dodaj do niej zimnej wody i spień przy pomocy shakera (jeśli lubisz ten efekt). Na koniec dodaj kostki lodu. Ciekawą opcją jest też dodanie kostek mrożonego mleka, zamiast zwykłego lodu. Wszystko zależy od tego, jaki smak lubisz najbardziej. Kawę mrożoną podaje się bardzo często z lodami lub bitą śmietaną. Jednak w tym artykule zrywamy z wysokokalorycznymi schematami, żeby przedstawić Ci orzeźwiający napój w wersji light. Przekonaj się, że nawet wtedy jest wyjątkowo smaczna i zachwyca swoim aromatem.
Czy kawa mrożona light jest smaczna?
Jeśli cenisz kawę za jej aromat i smak – kwestia słodkości napoju ma drugorzędne znaczenie. Kawa mrożona jest zresztą pyszna, sama w sobie. Pijąc ją częściej w wersji bez cukru – szybko zapomnisz, że mogła smakować inaczej. Tylko pomyśl – szklanka mrożonej kawy z dodatkami może liczyć nawet 600 kcal! To zdecydowanie za dużo, nawet dla osób nie dbających o smukłą sylwetkę. Jeśli jednak chcesz uszlachetnić smak swojej ulubionej kawy, a jednocześnie zrobić to w wersji fit – wypróbuj syrop z karobu. To naturalna i o wiele zdrowsza alternatywa dla cukru, a syrop ma od niego aż 25% mniej kcal.
Jak wzbogacić smak kawy mrożonej?
Dla wydobycia głębi aromatu tego mrożonego napoju, postaw na kardamon, imbir lub cynamon. Ich intensywny zapach pobudza, nawet podczas upału. Dodatkowo, pozytywnie wpływają na przemianę materii. Kardamon wspiera oczyszczanie organizmu, a zawarte w nim olejki eteryczne – wspomagają procesy trawienne organizmu. Natomiast imbir ma działanie rozgrzewające i dobrze wspomaga pamięć i koncentrację. Z kolei cynamon – zmniejsza apetyt na słodycze, likwidując napady wilczego głodu. Dlatego sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi.
Nie musisz rezygnować z kawy!
Dobrze przygotowana kawa mrożona, może (szczególnie latem) przynieść Ci wiele korzyści.
Naukowcy są co do tego całkowicie zgodni. Przede wszystkim, kawa jest bogatym źródłem dobroczynnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia. Zmniejsza też ryzyko występowania wielu groźnych chorób. Wspomaga również regenerację mięśni, tak potrzebną podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Nie można też zapominać o jej dobroczynnym wpływie na ogólny nastrój, nie tylko wśród miłośników kawy mrożonej.
Brak komentarzy