Cukier to codzienny towarzysz naszego życia. Jeśli sami słodzimy oszczędnie, to z pewnością znajdziemy go w wielu produktach, w których nawet się go nie spodziewamy. Nazywany białą śmiercią, cukier buraczany to niezdrowa używka, choć na co dzień stosuje się jej coraz więcej. W efekcie zmian stylu życia możemy zdecydować się na stosowanie cukru trzcinowego, który uchodzi za zdrowszy. Czy rzeczywiście tak jest? Przyjrzyjmy się cukrom z bliska!
Cukier biały
Nazywany białą śmiercią, pochodzący z buraka cukrowego jest niemalże czystą sacharozą. To cukier pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych, które posiadał. Stało się tak w wyniku procesu rafinowania. Cukier biały ekstrahuje się z buraków za pomocą ciepłej wody. Powstaje wówczas gęsty sok, który czyści się za pomocą mleka wapiennego, co zmienia znacząco jego pH. Część zanieczyszczeń usuwana jest już na tym etapie, a część potrzebuje także działania dwutlenku węgla. Powstały żółty sok poddaje się odparowaniu, a w efekcie rozpoczyna się proces krystalizacji. Kryształy zaczyna się myć, suszyć i wirować, aby na końcu otrzymać oczyszczony cukier biały.
Cukier trzcinowy
Podstawową, choć niejedyną, różnicą pomiędzy cukrem trzcinowym a cukrem białym jest pochodzenie. Cukier trzcinowy, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z trzciny cukrowej, którą poddaje się podobnym procesom, co buraka cukrowego. Różnica druga polega na tym, że cukier trzcinowy nie jest rafinowany. Ostatecznym produktem, po krystalizacji, wirowaniu, myciu oraz suszeniu, jest ten sam produkt – sacharoza, jednak w tym wypadku nie jest osamotniona. Już sam brązowy kolor to zasługa melasy. Obok niej w cukrze trzcinowym znajdziemy różne wartości odżywcze, jak choćby żelazo, magnez, potas czy wapń. Być może nie są to ilości duże, jednak sama ich obecność sprawia, że ten rodzaj cukru jest zdrowszy. Cukier trzcinowy może występować w odmianie jaśniejszej oraz ciemniejszej. Wszystko zależy od zawartości melasy. Jest doceniany przede wszystkim za smak, dzięki czemu staje się składnikiem m.in. wielu drinków.
Cukier trzcinowy a cukier brązowy
Bardzo często zdarza się, że kupujemy cukier brązowy myśląc, że mamy do czynienia z cukrem trzcinowym. Jest to duży błąd i gra producentów na naszej niewiedzy. W rezultacie cukier brązowy jest tym samym, co cukier biały, jednak do jego produkcji wykorzystano barwniki karmelowe. Nie dajmy się zatem oszukać, nie kupujemy cukru zdrowszego, jeśli wybieramy cukier brązowy. Warto zauważyć, że taki cukier, mimo tego, że nie różni się od białego niemalże wcale, kosztuje drożej, a więc i w tym aspekcie jesteśmy stratni.
Cukier trzcinowy Dark Muscovado
Wartość energetyczna cukru
Wartości energetyczne pozwalają nam wskazać jak duże znaczenie może mieć zmiana żywieniowa polegająca na odstawieniu cukru białego i zaopatrzenie się w cukier trzcinowy. Ten pierwszy, najpopularniejszy w naszym kraju rodzaj cukru zdecydowanie przekracza 400 kcal w 100 g. Trzcinowy wypada pod tym względem lepiej, zawiera około 390 kcal w 100 g. Zatem w jednej łyżeczce cukru trzcinowego znajdziemy niecałe 20 kcal. W cukrze brązowym czy biały tych kalorii będzie nieco więcej niż 20 na jedną łyżeczkę. Różnica być może nie jest duża, jednak wystarczająca.
Mimo, że cukier trzcinowy nie jest zdecydowanie zdrowszy niż cukier biały to jest on zdecydowanie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o substancje słodzące zwane cukrami. Biały nie posiada bowiem żadnych wartości odżywczych poza sacharozą, gdyż jest rafinowany. To samo możemy powiedzieć o cukrze brązowym, z tym, że on został dodatkowo sztucznie zabarwiony. Niestety, jako najzdrowszy, cukier trzcinowy jest też najdroższy. Najtaniej wychodzi zakup cukru buraczanego. Zatem jeśli zależy nam na zdrowszym trybie życia powinniśmy ograniczyć spożycie cukru i zaopatrywać się tylko i wyłącznie w cukier z trzciny cukrowej, który posiada takie minerały jak potas, żelazo czy magnez.
Cukier trzcinowy możesz zakupić tutaj
Brak komentarzy