Czemu warto pić czekoladę na gorąco?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kto z nas nie lubi czekolady, która jest powszechnie uznawana za bardzo kaloryczny smakołyk? Wszędzie spotykamy się z informacją, aby ograniczać czekoladę. To fakt – nadmiar słodyczy nie jest korzystny i prowadzi do otyłości, która jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Jednak czekolada spożywana z umiarem może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Świetnym rozwiązaniem jest czekolada na gorąco. Dlaczego? Przeczytaj dalej.

Czym właściwie jest czekolada?

Historia czekolady ma swój początek już w starożytności w Ameryce Środkowej i od początku była spożywana jako napój. Dawniej uznawana była jako środek leczniczy. Natomiast czekoladę w postaci tabliczki, którą bardzo dobrze znamy, zaczęto produkować w Szwajcarii od XVII wieku. Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, które muszą być najpierw wyłuskane z owoców, poddane fermentacji i wysuszone. Właściwie przygotowanie ziaren ma wpływ na końcowy smak produktu. Oprócz smaku ogromnym walorem czekolady jest zawartość związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Fot. Czekolady do picia na gorąco Whittard

Dlaczego czekolada jest dobra dla zdrowia?

W umiarkowanych ilościach czekolada pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka. W ziarnie kakaowym występują polifenole i minerały. O polifenolach dużo słyszymy, czytamy i wiemy, że są dobre. Ale czemu? Ponieważ mają działania m.in. przeciwnowotworowe i spowalniają starzenie organizmu. Picie dużych ilości kawy, stresujący tryb życia albo intensywny czas nauki wpływa na niedobory magnezu w organizmie, które często objawiają się skurczami mięśni i osłabieniem układu nerwowego. Czekolada natomiast jest dobrym źródłem magnezu. Wynika to właśnie z zawartości kakao. Rodzaj czekolady również ma wpływ na zawartość magnezu. Czekolada gorzka ma więcej magnezu niż czekolada mleczna, ponieważ zawiera więcej kakao.

Kofeina w czekoladzie do picia, czemu nie?

Kofeina kojarzona jest głównie z kawą, która pobudza i poprawia koncentrację. Jednak naukowcy potwierdzają, że czekolada do picia również zawiera ten związek. Wynika to z obecności proszku kakaowego. W porcji ciemnej czekolady do picia zawarte jest ok. 5 mg kofeiny. Dla porównania porcja kawy rozpuszczalnej dostarcza nam ok. 117 mg kofeiny. Naukowcy wykazali, że umiarkowanie 100-300 mg kofeiny na dobę korzystnie wpływa na sprawność myślenia. Tej dawki nie powinniśmy przekraczać, dlatego wypicie jednej porcji czekolady na gorąco jest bezpieczne. A co z białą czekoladą? Biała czekolada nie posiada proszku kakaowego i składa się głównie z masła kakaowego, stąd też nie jest źródłem kofeiny.

Z czym pić czekoladę na gorąco?

Kompozycje smakowe czekolad są niezliczone. Z pomarańczą, miętą, a nawet ze słonym karmelem to tylko przykłady ciekawych połączeń. Czekolada do picia fantastycznie smakuje z dodatkiem mini pianek marshmallow.

Udostępnij ten post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print
Brak komentarzy

Dodaj komentarz