

Super smaczne spaghetti z klopsikami
Ocena przepisu
- (4.5 /5)
- 1 rating
- Przepis
- Wideo/Zdjęcia
- Recenzja Rozmiar tekstu
Składniki
- 2 kromki czerstwego chleba, skórki usunięte (około 120g)
- kilka świeżych liści szałwii
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 250g dobrej jakości mielonej wołowiny
- 250g dobrej jakości mielonej wieprzowiny
- ½ małej suszonej czerwonej papryczki chili
- 1 duże jajo
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Jamie Oliver
- 2 x 400g słoiki Jamie Oliver pomidorów i chili sos do makaronu
- 500g Jamie Oliver spaghetti
- 3 gałązki świeżej bazylii
- Jamie Oliver oliwa z oliwek
- Parmezan lub pecorino ser
Instrukcje
- Zmiel chleb w maszynce na bułkę tartą, a następnie odłóż na bok.
- Oberwane listki szałwi i igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj mięso mielone z ziołami, a następnie rozkrusz i dodaj chilli, jajko i bułkę tartą.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj razem i uformuj kulki 1,5 cm – powinno wyjść około 40.
- Wylej sos ze słoików do dużego garnka i umieścić na małym ogniu do ogrzania.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż klopsiki na średnim ogniu przez około 5 minut lub do złotego koloru - być może trzeba to zrobić partiami.
- Dodaj je do sosu i dokładnie wymieszaj, przykryj i delikatnie duś przez około 15 minut, aż klopsiki będą ugotowane.
- Około 10 minut przed tym jak klopsiki będą gotowe, ugotuj spaghetti w dużym garnku wrzącej osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy makaron jest ugotowany al dente, odcedź i pozostaw trochę wody z gotowania.
- Wrzuć makaron z powrotem do garnka i dodaj połowę sosu z klopsikami oraz wodę jeśli trzeba rozrzedzić sos. Wymieszaj.
- Podawaj w miseczkach z pozostałym sosem i klopsiki na górze. Posyp parmezanem lub pecorino, oraz listkami bazylii i wykończ z oliwą z oliwek.


Oceń ten przepis
1 People Rated This Recipe
Średnia ocena
Brak komentarzy