Chodź pomaluj mój świat – czyli o barwnikach spożywczych słów kilka

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Stara kulinarna prawda mówi w sposób jasny o tym, iż jemy również oczyma. Estetyka współczesnych dań wymaga od szefów kuchni sporych umiejętności, a odpowiednie zagospodarowanie talerza w określonej stylistyce jest nie lada wyzwaniem. Z pomocą mogą nam przyjść barwniki spożywcze, które cieszą się coraz większą popularnością. Które z nich są najlepsze i jak można je stosować? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w dzisiejszym artykule.

Barwniki spożywcze dostępne kolory

Do ozdabiania rozmaitych produktów spożywczych niezbędna będzie paleta barw podstawowych. Zaliczamy do nich następujące kolory – zielony, żółty, niebieski, biały, pomarańczowy, czerwony, różowy, fioletowy i czarny.  Tak bogata gama kolorów z pewnością pozwoli na mnóstwo ciekawych zastosowań. Kolory te można ze sobą łączyć w sposób dowolny kreując wiele nowych odcieni, które z pewnością zrobią piorunujące wrażenie. Do produktów spożywczych, które świetnie uzupełnią się z wybranymi kolorami zaliczamy m.in. masę cukrową, marcepanową, ciasta, desery, lody, napoje, bitą śmietanę, kremy, drinki, alkohole, watę cukrową, cukry, czy jajka. Po rozcieńczeniu proszku w zaledwie kilku kroplach wody, tudzież alkoholu można pomalować większość produktów spożywczych. Ogromne zastosowanie napędza rosnącą popularność owej formy. Warto zatem zapoznać się z kilkoma ciekawymi pomysłami.

zestaw barwników spożywczych

Na zdjęciu zestaw barwników spożywczych Amus

Kilka praktycznych porad

Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach wynikających z używania tego typu barwników. Pierwsza z nich dotyczy koloru białego. Jest on trudny do rozcieńczenia tworząc specyficzną zawiesinę w wodzie. Może być on za to rewelacyjną bazą do mieszania barw. Dzięki udziałowi tego koloru można uzyskać wiele intrygujących efektów estetycznych. Drugą praktyczną zasadą jest zastosowanie rękawic ochronnych. Celem tego zabiegu jest zabezpieczenie skóry – bardzo szybko może się ona zabarwić, a usunięcie owych przebarwień wcale nie należy do najłatwiejszych czynności. Warto pamiętać także o tym, że poszczególne masy wymagają określonej ilości barwnika – nie jest ona stała, zaś sam poziom rozcieńczenia także ma ogromne znaczenie. A skoro przy kolorach jesteśmy, to należy podkreślić, iż ich intensywność bynajmniej nie zależy od ilości użytego barwnika, dlatego producenci w większości przypadków rekomendują jego minimalną ilość.

Inspirujące pomysły

Ileż to osób ma każdego roku w święta Wielkanocne problemy ze skutecznym pomalowaniem pisanek? Od teraz jest to banalne, bowiem barwniki spożywcze w sposób nader skuteczny potrafią zmienić kolor jajka. Wystarczy do szklanki wrzącej wody wsypać około dwóch – trzech łyżeczek tytułowego produktu oraz jedną łyżeczkę octu. Po zamieszaniu i odstawieniu, które powinno trwać kilka minut wystarczy nasączyć skorupkę tłuszczem. Jajko zyska w ten sposób intensywny kolor i specyficzny połysk. Innym ciekawym sposobem jest tzw. barwiony cukier. W celu jego przygotowania należy przesypać go do woreczka i dodać określoną ilość barwnika wespół z kilkoma kropelkami wody. Całość energicznie potrząsnąć i zamieszać. Od tego momentu cukier zyska nową barwę i z pewnością zaimponuje wielu obserwatorom.

Podsumowanie i wnioski

Barwniki spożywcze to rewelacyjny pomysł na wykreowanie wielu różnych produktów w zupełnie nowych odsłonach. Ich niska cena i ogromna efektowność walnie przyczynia się do wzrostu ich popularności. Goszczą one w coraz większej liczbie lokali, a szefowie kuchni korzystają z nich w każdej możliwej okazji. Również w domach barwniki spożywcze stają się coraz milej widzianym gościem. Może być to fantastyczna zabawa dla dzieci i doskonały pomysł na kreatywne przyrządzanie dań.

Barwniki spożywcze możesz kupić w naszym sklepie internetowym przejdź do sklepu

 

Udostępnij ten post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print
Brak komentarzy

Dodaj komentarz